Digitaaliset valuutat – dogecoin

Digitalisoitumisen myötä myös kryptovaluuttojen hyödyntäminen on lisääntynyt. Moni on investoinut kryptovaluuttoihin ihan vain kokeilun vuoksi ja osa on ottanut ne jokapäiväiseen käyttöön. Nykyään verkossa voi myös nimittäin maksaa kryptovaluutoilla, mikä on kasvattanut kryptovaluuttojen kysyntää. Dogecoin on yksi uusimmista kryptovaluutoista, joka nousi suosioon vasta hiljattain Elon Muskin Twitter-päivitysten kautta. Tässä artikkelissa tutustumme paremmin dogecoiniin ja sen kurssiin.

Dogecoinin syntytarina

Dogecoinilla on varsin hauska syntytarina. Valuutan perustaja Jackson Palmer sai idean uuteen kryptovaluuttaan, kun hänen tietokoneensa näytöllä olivat samanaikaisesti auki Doge-meemi ja Coinmarketcap.com-sivusto. Hän oli jo pitkään seurannut kryptovaluuttoja ja miettinyt oman kryptovaluutan perustamista, sillä markkinoilla ei vielä ollut tarpeeksi käyttäjäystävällisiä kryptovaluuttoja. Valuutta syntyi lopulta puolivahingossa; ystäviensä innostamana hän osti vuonna 2013 dogecoin.com-osoitteen ja loi uudelle valuutalle oman sivustonsa.

Palmer ei kuitenkaan ollut se, joka loi dogecoinin käytännössä. Billy Markus, joka oli aiemmin työskennellyt IBM:n insinöörinä, otti Palmeriin yhteyttä ja päätti ohjelmoida valuutan, jotta sitä pystyisi käyttämään käytännössä.  

Dogecoinin käyttö ja arvo

Dogecoinin voi sanoa olevan Bitcoinin jälkeläinen, sillä se perustuu Litecoiniin, mikä syntyi Bitcoinista. Se on kuitenkin arvoltaan huomattavasti matalampi kuin edeltäjänsä, joten sitä hyödynnetään pienempien ostosten tekemiseen. Sitä on myös käytetty Reddit-sivustolla palkkiona hyvistä vitseistä ja meemeistä. Vaikka dogecoin onkin pikemminkin hupikäyttöön luotu valuutta, on sillä silti oma arvonsa, joka vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaisesti.

Kuten Bitcoinia ja Litecoinia, sitä voi nostaa useilta eri verkkosivustoilta, mutta kannattaa aina olla tarkkana verkkosivuston turvallisuuden suhteen. Joukossa on nimittäin myös sivustoja, jotka yrittävät huijata uusia sijoittajia. Kannattaa siis luottaa sivustoon, jota monet muutkin käyttävät kryptovaluuttaa ostaessaan.

Dogecoin kurssin vaihtelut

Dogecoin ei aluksi ollut kovin suosittu, sillä se ei ollut kaikkein arvokkain saatavilla oleva kryptovaluutta. Vasta hiljattain se on saanut lisää suosiota Elon Muskin Twitter-kommentin seurauksena. Kuten kaikkien muidenkin kryptovaluuttojen tapauksessa, myös dogecoin kurssi perustuu kysyntään ja tarjontaan, eikä se ole minkään pankin tai instituution alaisuudessa. Dogecoineja omistavat ovat siis täysin vastuussa omista sijoituksistaan.

Toisaalta tämä tarkoittaa sitä, että dogecoin ei ole varsinaisesti turvallinen valuutta, sillä sen arvo heilahtelee paljon. Voi olla kuitenkin hauska kokeilla seurata digitaalisen valuutan kurssien seuraamista ja myös siihen investointia. Dogecoin sopii hyvin aloitteleville sijoittajille, sillä sen arvo ei ole yhtä iso kuin esimerkiksi bitcoinin tapauksessa. Sijoittaessaan ei koskaan tiedä, mitä tulee tapahtumaan seuraavaksi, joten kryptovaluuttaan investoidessaan pitää myös varautua siihen, että saattaa hävitä rahaa.

Dogecoinin tulevaisuus

Koska dogecoin on ollut nyt esillä paljon, voisi olettaa, että sen suosio kasvaa tulevaisuudessakin. Kun valuutta on suosittu, sen arvokin on korkealla. Toisaalta dogecoin ei todennäköisesti tule saavuttamaan monien muiden kryptovaluuttojen tasoista suosiota, mutta sitä tullaan hyödyntämään pienemmissä verkkomaksuissa, joissa arvokkaammista kryptovaluutoista ei ole hyötyä. Dogecoiniin investoidakseen ei tarvitse olla varakas, vaan jo pienellä summalla pääsee pitkälle, joten valuutta saattaa houkutella aloittelevia sijoittajia tulevaisuudessakin.

Yhteenveto

Lopetukseksi voisi siis sanoa, että dogecoin on hyvin samanlainen esimerkiksi Bitcoinin ja Litecoinin kanssa, mutta sen arvo on paljon matalampi. Tämä on johtanut siihen, ettei dogecoiniin investoida siinä toivossa, että tulee ansaitsemaan rahaa, vaan pikemminkin kokeilumielellä. Kryptovaluuttoihin tutustuminen on helppo aloittaa dogecoinista, sillä siihen ei tarvitse investoida yhtä paljoa rahaa kuin muiden kryptovaluuttojen tapauksessa. Jackson Palmer siis onnistui tavoitteessaan; hän onnistui luomaan kryptovaluutan, jonka käyttö on helppoa ja yksinkertaista.