Mikä on Non-Fungible Token eli NFT?

Mediassa on yhä enemmän alettu puhumaan kryptovaluuttojen maailman ilmiöistä ja yksilölliset tokenit eli NFT ovat tämän hetken trendi. Mikä ihmeen non-fungible token? Kyseessä on uusi tapa luoda ja myydä digitaalista taidetta, joka on tuonut yksilöllisyyttä perinteisten kryptovaluuttojen, kuten Bitcoinin ja Ethereumin rinnalle. Tässä on kattava yleiskatsaus kasvavaan NFT-ilmiöön. Mitä NFT:t ovat ja mitä hyötyä niistä on?

NFT – mitä jokaisen pitäisi tietää?

NFT tulee sanoista non-fungible token, jonka voisi suomentaa ei-vaihdettavaksi rahakkeeksi. Kyseessä on yksinkertaisuudessaan lohkoketjuteknologiaan pohjautuva uniikki omistettava esine, joka voi olla joko fyysinen tai virtuaalinen. NFT:t luodaan Ethereumin verkossa, jossa on erikseen alustoja esimerkiksi NFT-taiteen luomista varten. Jos NFT:t ja kryptot eivät ole ennestään tuttuja, voi tämä kuulostaa monimutkaiselta. Ethereum onkin hieman erilainen virtuaalivaluutta, jonka verkostoon pystyy luomaan esimerkiksi omia kryptovaluuttoja ja hajautettuja sovelluksia. NFT:t ovat vain yksi tämän kryptoalustan ilmiöistä.

NFT ei siis ole kryptovaluutta, vaan se voi muotoutua moneksi. NFT:t tunnetaan erityisesti digitaalisen taiteen muodossa, mutta niiden avulla pystyy luomaan myös erilaisia sertifikaatteja. Kun puhutaan virtuaalisesta taiteesta, voi NFT olla vaikkapa video, GIF-animaatio, musiikkikappale, kuva tai 3D-skannaus. Nykyaikaisella teknologialla lohkoketjun pohjalta pystyy luomaan melkein mitä tahansa.

Voiko NFT:n kopioida?

NFT on itsessään koodiltaan uniikki, eikä sen koodia pysty kopioimaan hajautetun verkon vuoksi. Tämä on se, mikä tekee NFT:stä erikoisen ilmiön. Digitaalista omaisuutta pystyy nyt sekä omistamaan, ostamaan että myymään Ethereumin verkossa.

On totta, että esimerkiksi digitaalisen kuvan tai meemin pystyy kopioimaan, mutta itse digitaalista omaisuutta eli NFT:tä ei pysty kopioimaan. Kun esimerkiksi taiteilija luo taideteoksestaan NFT:n, hän ”tokenisoi” taiteensa. Tällöin taideteoksessa on kiinni pätkä koodia, joka määrittelee sen, kuka on NFT:n omistaja.

Taitelija voi pitää edelleen tekijänoikeudet työhönsä sen myymisen jälkeenkin, jolloin kopioinnista voi tulla sakkoa. Samahan pätee myös fyysisen taiteen tapauksessa. Kuka tahansa pystyy kopioimaan Picasson työn, mutta alkuperäinen taideteos on aina se alkuperäinen, jolloin se on myös arvokkaampi. Kopio taas ei ole yhdenkään dollarin arvoinen. Toki NFT-taideteoksien maailmassa törmää todella kummallisiin ilmiöihin, kuten satoja tuhansia dollareita maksaviin lentäviin kissoihin. Osa NFT-taiteesta on silti todella hienoa ja uniikkia.

NFT:t digitaalisena taiteena

Tunnetusti digitaalinen taide on tärkeä osa NFT-maailmaa ja se onkin yleisin NFT:n muoto Ethereumin verkossa. Kun tavallinen meemi tai jpeg-tiedosto halutaan muuttaa NFT:ksi, voidaan hyödyntää monia Ethereumin alustalla toimivia sovelluksia. ”Tokenisoinnissa” tiedoston informaatio tallennetaan lohkoketjuun ja kaikki siihen liittyvä tieto salataan. Näin varmistetaan, ettei kukaan voi varastaa NFT-taideteosta noin vain. Tämän jälkeen NFT saa oman token ID:n eli tunnistuskoodin.

NFT-taideteoksia voi luoda loputtomasti ja NFT-taiteilija voi julkaista jopa tuhansia erilaisia töitään. Jokaisen työn on oltava omanlaisensa, vaikka töillä voi olla samankaltainen teema. Lohkoketjun perusteella selviää, kuka alun perin loi NFT:n. ID-tunnuksen perusteella maksetaan myöhemmin myös royalty-maksut. NFT-taitelija siis saa aina 10 % – 20 % kompensaation, mikäli hänen taideteoksensa myydään eteenpäin.

Kyseessä on siis taitelijoille uusi rahan tienaamisen muoto, mikäli onnistuu myymään taidettaan. Yleensä joukosta erottuvat ja hienot työt myyvät paremmin. Joukossa on silti paljon NFT-meemejä, joiden arvo on kivunnut pilviin. NFT-buumin aikana digitaalista taidettaan voi olla hankala saada kaupaksi. Toisaalta moni ostaa mieluummin uusia taideteoksia kuin arvokkaita töitä, sillä niiden arvo voi nousta enemmän. Moni NFT-taideteos jää silti myös ostamatta syystä tai toisesta.

Jos on onnekas, voi NFT-taiteella tienata suuriakin summia. Esimerkiksi Mike Winkelmannin digitaalinen taideteos myytiin yli 69 miljoonalla dollarilla, mikä on kaikkien aikojen kallein NFT. On kuitenkin erittäin harvinaista, että myyntituotoissa ylletään miljooniin.

NFT-muoti

Hieman uudempi ilmiö NFT-maailmassa on muoti. NFT-muodin kanssa ovat tehneet töitä jo suuremmatkin brändit, kuten Adidas, Louis Vuitton sekä Nike. Mukana on myös yksityisiä vaatesuunnittelijoita, jotka yrittävät päästä mukaan muotimaailmaan lohkoketjuteknologian avulla.

Kun puhutaan vaatebrändeistä, voidaan fyysiseen vaatekappaleeseen tai kenkään laittaa NFT-siru. Tällä sirulla on oma ID:nsä, kuten kaikilla muillakin NFT-omistuksilla. Näin tavallisesta Adidaksen kenkäparista voidaan tehdä uniikki ja sen arvo voi kasvaa huomattavasti alkuperäisestä. Jos joku haluaa ostaa NFT-tuotteen, niin hänen pitää vain skannata tuotteeseen liitetty QR-koodi. Tämän perusteella selviää, kuka tuotteen on omistanut ja missä se on valmistettu alun perin.

Muotisuunnittelussa on alettu puhua yhä enemmän digitaalisesta muodista, joka soveltuu esimerkiksi videopeleihin. Esimerkiksi Nike on alkanut suunnittelemaan digitaalisia kenkiä, joita voi ostaa ja myydä NFT:n muodossa.

NFT-sertifikaatit ja todistukset

Taiteen, muodin ja muun huvituksen lisäksi NFT:llä on oikeasti hyödyllisiäkin käyttötapoja. NFT voi toimia älysopimuksena eli varmenteena erilaisten sertifikaattien ja lisenssien yhteydessä. Digitalisoitumisen seurauksena on pyritty luomaan uusia tapoja paperisten kopioiden sijalle. Nyt on alettu kehittämään jo esimerkiksi kurssitodistuksia, jotka ovat NFT:n muodossa.

Tämä voisi nopeuttaa virallisten todistusten tarkastamista tärkeiden hakemusten yhteydessä. Valitettavasti edelleen iso osa korkeakouluhakemusten tarkastuksesta tehdään manuaalisesti, mikä tekee prosessista todella hitaan. NFT:t voivat siis muuttaa tulevaisuuden yhteiskuntaa, kun tietojen säilyttäminen ja tarkistaminen helpottuu.

Miksi NFT:t kiinnostavat?

NFT:t ovat valloittaneet media-alustat viimeisen muutaman vuoden aikana. Ne ovat houkutelleet puoleensa sekä taitelijoita, sijoittajia että yrityksiä. Niiden suosio perustuukin uudenlaiseen teknologiaan, jonka uskotaan luovan pohjan tulevaisuuden yritystoiminnalle sekä yhteiskunnalle. Erityisesti taiteilijana on hyvin hankala elättää itsensä, joten monelle taiteen ystävälle on ollut helpotus löytää uusi tulonlähde.

Samalla NFT-omistuksista on syntynyt uudenlainen sijoituskohde perinteisten kryptovaluuttojen rinnalle. NFT:n tapauksessa ostaja on ihan oikeasti NFT:n omistaja, jonka pystyy tarkistamaan ID-koodin perusteella. Vaikka sijoituksena NFT on erittäin volatiili eli korkeariskinen kohde, on moni sijoittaja innostunut uniikeista taideteoksista, joita pystyy myymään eteenpäin Ethreumin verkossa.

Jos on kiinnostunut NFT-ilmiöstä, tarjoaa NFT uutiset hyvän katsauksen tämänhetkisiin uutisiin.

Millaisia riskejä NFT:n ostoprosessiin liittyy?

Jos NFT:n luominen tai ostaminen kiinnostaa, niin on tietenkin otettava riskit huomioon. Ensinnäkin Ethereumin kryptoverkossa liikkuu kaikenlaisia ostajia ja myyjiä, joten tärkeää olla varuillaan. Osta NFT-taidetta vain turvalliselta alustalta, joka tarkistaa taiteilijoiden taustat huolellisesti. Valitettavasti tällaiset ilmiöt houkuttelevat myös paljon huijauksia puoleensa. Ostajana on tärkeää muistaa, että NFT:tä ei saa välttämättä myytyä korkeampaan hintaan, jolloin myynnistä tulee tappiota. Sijoita siis vastuullisesti!